Honderden verschillende diëten raden je hetzelfde aan: schrap koolhydraten uit je eetpatroon als je strak wilt worden. Maar is dit echt dé manier?
Je móet je lichaam voeden met essentiële vetten, aminozuren, vitamines en mineralen, zodat het naar behoren blijft werken. Je lijf kan deze stoffen namelijk niet zelf aanmaken. Glucose, één van de meest voorkomende koolhydraten, kan je lichaam daarentegen wel zelf maken uit eiwitten. Je hoeft het dus niet per se aan je dieet toe te voegen om in leven te blijven.
Maar het feit dat het voor je lichaam mogelijk is om alleen op vet en eiwit te leven, betekent niet dat dit meteen een goed idee is om te doen. Er is namelijk een groot verschil in het dieet waarop je kan overleven, en het dieet waarmee je kan overwinnen. Naar een dieet zou je niet moeten kijken op een ‘one size fits all’-manier, maar je moet er achter zien te komen wat jij als persoon nodig hebt. Daarbij kan je kijken naar hoe actief je bent gedurende de dag.
Koolhydraatarm dieet
Wil je gewicht verliezen zonder je suf te rekenen op macronutriënten, elke maaltijd te wegen of naar de sportschool te gaan? Dan kan een koolhydraatarm dieet nog wel eens voordelen hebben. Je kan online veel kip recepten vinden die zo een dieet ondersteunen. Ten eerste zijn koolhydraatarme diëten vaak rijk in eiwitten, die erg verzadigend zijn en sneller je trek de kop in drukken dan koolhydraten of vet.
Daarnaast kan koolhydraatrijk voedsel in sommige gevallen je insulineniveau dusdanig verstoren, dat je direct behoefte hebt aan meer koolhydraten. Eén klein zakje chips, en voor je het weet heb je de hele voorraadkast geplunderd. Het vermijden van koolhydraatrijk voedsel kan er dus wel voor zorgen dat je je makkelijker aan je dieet kan houden.
Kortom: koolhydraatarm diëten kan ervoor zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt en dus sneller afvalt.
Ketogeen dieet
Maar zelfs met die kennis is het niet nodig om koolhydraten helemaal af te zweren. Een ketogeen dieet (hoog in vet en eiwitten, bijna geen koolhydraten) werkt goed als je kilo’s wilt dumpen, maar zorgt er ook voor dat je bijna geen energie hebt. Een dieet waarbij je 30 – 40 procent van het aantal calorieën door koolhydraten binnenkrijgt kan zorgen voor dezelfde resultaten, zonder de energiedrainage.
Onderzoekers van de Arizona State University vergeleken twee zes weken durende diëten met elkaar. De een was ketogeen: minder dan 10 procent van de calorieën kwam van koolhydraten. Het tweede dieet bestond voor 40 procent uit koolhydraten en bevatte minder vet (30 procent van de calorieën). De eiwitinname was in beide groepen ongeveer gelijk. Deelnemers uit beide groepen raakten vet kwijt, maar er was geen aanzienlijk verschil in het verloren vet. Iets om over na te denken, zeker als je bedenkt dat je bij een ketogeen dieet vooral de eerste week vermoeid en licht ontvlambaar bent.
Koolhydraten zijn sportschoolbrandstof
Als je een dieet voor jezelf opstelt, moet je zeker rekening houden met hoe lang en hoe vaak je gaat trainen. Koolhydraten spelen namelijk een belangrijke rol in de voorbereiding en het herstel van een intensieve workout.
Vet verliezen
Als je belangrijkste doel is om vet te verliezen, dan is het minderen in koolhydraten een stap in de goede richting. Maar er is geen enkele reden om koolhydraten in z’n geheel uit de weg te gaan. Zoals een goed pak, zou een dieet voor jou op maat gemaakt moeten worden door iemand die daar verstand van heeft. Zo boek jij de beste resultaten.
Bron: Men’s Health
Bron foto’s: trainingsschema.com / krachttrainingen.com