Dat we proteïne nodig hebben zal je niet onbekend zijn. Maar wat doet het, welke functie heeft het en waarom heb je het nodig? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we eerst even naar een andere vraag: wat is het? Proteïnen (ook wel eiwitten) zijn onmisbare voedingsstoffen en spelen een rol bij allerlei processen die zich dag in dag uit afspelen in je lichaam.
Proteïnen zijn van levensbelang
De aminozuren uit proteïnen zijn de bouwstenen van elke cel in ons lichaam. Je kunt dus rustig stellen dat proteïnen van levensbelang zijn. Het is dan ook noodzakelijk dat je er voldoende van binnen krijgt. Bij een normaal voedingspatroon, waarin alle producten uit de Schijf van Vijf vertegenwoordigd zijn, krijg je jouw dagelijkse portie proteïne gewoon binnen. Het is belangrijk voldoende binnen te krijgen, zodat het lichaam geen andere cellen voor proteïne gaat aanspreken. Actieve sporters hebben ongeveer 1,5 g proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig, bij fanatieke sporters is dat 2 gram of meer.
De functie van proteïne bij sporten
We kijken even naar de essentie en functie voor sporters en in de wereld van sport en fitness. Dan is de voornaamste functie van proteïne de rol die het speelt bij opbouw, voeding en herstel van je spieren. Je spieren hebben het nodig (als voeding), maar verbruiken het ook weer. Het is dus logisch dat als je een groter beroep doet op je spieren, je ook meer dan gemiddeld proteïne nodig hebt.
Wat doet het bij spiergroei?
Proteïne zorgt ervoor dat je spiermassa op niveau blijft. Telkens als je sport, krijgen je spieren het zwaar te verduren. Iets waar je uiteraard zelf voor kiest … Het zorgt ervoor dat je spieren zich in rust gaan herstellen en helpt bovendien bij de opbouw van nieuwe spieren. Dit proces van intensief gebruik en herstel is feitelijk de spiergroei. Het proces van belasten en herstellen zorgt dat je steeds krachtiger wordt en ook zwaardere oefeningen aankunt. Daarvan moeten je spieren dan weer gaan herstellen. En zo gaat dat proces continu door. Let wel: dit gebeurt als je continu traint. Als je niet traint, gebeurt er natuurlijk niet zo veel!
Sneller van je spierpijn af? Langzame proteïnen
Je kunt je lichaam helpen bij spierherstel door extra proteïne te nemen. Bij spierpijn kies je dan de langzame proteïnen. Langzame proteïnen zitten onder meer in kip, kwark en yoghurt.
Bron foto’s: pexels.com